OLEN ELÄMÄNTAITEILIJA

OLEN ELÄMÄNTAITEILIJA

Olen ollut elämäntaiteilija aina. Erilaisten luovien ja konkreettisten välineiden avulla olen, useimmiten tietämättäni, ratkonut elämäni pulmia tai rakentanut omaa elämääni ja tulevaisuuttani. Vasta viime vuosina olen nähnyt elämäntaiteilijuuteni elämäni punaisena lankana.

Elämäntaiteilussa on kysymys näkymättömän tulemisesta näkyväksi. Siirrän sisäisiä kuviani ja hahmojani materiaaliin. Kun taiteilen, annan värein, muotojen, liikkeen tulla esiin ilman kontrollia.

Sallin itseni olla ymmärtämätön, toistaiseksi. On nimittäin niin, että kun antaa tuotoksensa tai kokemuksensa levätä, elää omaa elämäänsä riittävän kauan, se alkaakin yllättäen avautua ja kertoa totuuksia, minulle minusta ja elämästäni. Ymmärrys omasta elämästä kasvaa harppauksin.

Olen kokenut itse ja todistanut monen kokemuksia, miten jokin työ tai kokemusmuisto löytyy pölykerrosten alta ja sen sanoman ymmärtää kristallinkirkkaasti. Tätäkö tämä oli. Tämänkö halusin itselleni kuvata. Nyt olen valmis näkemään ja ymmärtämään sen.

Olen tehnyt elämäntaidetyötä kymmeniä vuosia hyvin erilaisissa ympäristöissä. En ole halunnut, enkä varmasti olisi kyennytkään, rajoittua johonkin tiettyyn ilmaisumalliin teorioista puhumattakaan. Ilmaisukanavan vaihtaminen yllättää ja oivalluttaa itseään. Maalaaminen, liike, musiikki, piirtäminen, muotoilu… Astuminen oman lempi-ilmaisukanavansa ulkopuolelle, out of the box, pakottaa löytämään itsestään ja elämästään uusia alueita ja mahdollisuuksia. Erilaiset ilmaisun muodot haastavat sisälläni olevat moninaiset osat dialogiin ja syntyy aina jotain uutta.

Elämäntaide on asenne. Teorioita ja oikeita oppeja maailma on pullollaan. Elämäntaide on omia teorioita synnyttävää. Se on uskaltautumista itse itselleen partneriksi, asiantuntijaksi, opettajaksi. Se on jatkuvaa’ learning by doing-meininkiä’.

Merja-Riitta Hämäläinen

PS. Tutustu LUOVUUDEN LÄHDE – verkkotyöpajaamme TÄÄLLÄ!

Lue Luovuus on elämäntaidetta -artikkelimme TÄÄLLÄ!